Japános ételek készítése

Mikor úgy alakul hogy magamra vagyok kénytelen főzni, akkor úgy gondoltam néha kipróbálok valami japános étel elkészítését is.
Nos nem vagyok nagy főző képességekkel megáldva így valami egyszerűen elkészíthető ételeket választok ilyenkor.

Jelen esetben először Curry-t készítettem. 

Amihez találtam egyszerű és bonyolult receptet is vagyis utóbbi időigényesebb volt.

Az én elkészítésem a következő kb. 3 főre: így elég megduplázni a teljes adagokat egy jóétkű vagy nagyobb családnak

1.) elkészítem a curry kockát

Hozzávalók:

3 teáskanál (mindig normál tk. és nem púpozott ) curry por
1 tk. piros paprika de ha szereted a csípőset akkor lehet chili vagy Cayenne is
1 tk. fekete bors por de vegyesen lehet fehér is
1 tk. koriander por
1 tk. darált dió
1 tk. fahéj

50 g vaj
1 púpozott evőkanál liszt
fél leveskocka

Elsőnek a fűszereket egy serpenyőben kis lángon pirítsuk össze de csak annyira hogy ha elkezd érződni az illatuk akkor vegyük le, majd tegyük félre.

A vajat olvasszuk meg közepes lángon, és keverjük bele a lisztet. Kavargassuk, amíg teljesen csomómentesen össze nem áll. Közben morzsoljuk bele a húsleveskockát is.
Ekkor vegyük le a vajat a tűzről és utána keverjük bele a fűszereket addig, amíg meg nem keményedik egy nagy masszába.
Végül ha kihűlt tegyük bele kicsi műanyag edényekbe, ezzel kész is a curry masszánk, kockánk.
A kockákat pár napig nyugodtan tárolhatjuk a hűtőben, elég akkor kivenni, ha meg is főzzük. Főzésnél már csak vízzel kell majd felengedni a kész húsos-zöldség keverékkel együtt.

2.) elkészítem a curry-t

Hozzávalók 3 főre
ízlés szerint variálható:

Marha-, csirke-, pulykahús vagy tenger gyümölcse  250-300 g  aki húsosabban szereti annak az utóbbi
1 nagyobb szál répa
2 közepes krumpli
1 kisebb alma ízlés szerint
1 kisebb fej (vörös) hagyma  de elég a fele is
de mehet bele ízlés szerint egyéb zöldség keverék is, ez a jó a curry-ban is hogy sokféleképp variálható.

só a rizshez
szójaszósz

A húst megmosva felkockázzuk kb 2 cm-es darabokra, majd a hagymát, krumplit is. A répát vékony szeletekre daraboljuk.
Az olajat felmelegítem egy nagyobb edényben, esetleg wokban, majd belerakom a hagymát. Ha már üveges, hozzáadjuk a felkockázott húst.
Ha a hús már kapott egy kis színt (kifehéredett)  akkor hozzáadjuk a krumplit, répát és egyéb zöldséget, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Az egészet 15-20 percig közepes hőn készre főzöm. Amikor a víz felforrt, lejjebb veszem a hőt, lángot és leszedem egy kanállal a habot.

Ha minden hozzávaló megpuhult és a víz egy része is elpárolgott, kb. 35-40 perc az elejétől kezdve közepes hőn. Akkor leveszem és belekeverem a szójaszószt ízlés szerint kb egy evőkanálnyit.
Most veszem az elkészített curry masszát és bele keverem azt is. Mehet vissza a tűzhelyre és közepes hőn lassanként hozzá adagolom a vizet úgy 4-5 dl-t. Ezt az állaga adja mivel a japán curry mártásszerű ezért finoman adagoljuk hozzá a vizet. Lehet egy kissé hígabb az elején mert ahogy kihűl még dermedni fog.

Közben megfőzöm a rizst is, ehhez igazán nem kell nagy értelem, de érdemes sózni, nem kell attól félni hogy a többi fűszer majd túl erős ízt ad.

Jó étvágyat!

Az első képen vakúval jobban látszik hogy az enyém kissé pirospaprikásabb :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése