Nos nem vagyok nagy főző képességekkel megáldva így valami egyszerűen elkészíthető ételeket választok ilyenkor.
Jelen esetben először Curry-t készítettem.
Amihez találtam egyszerű és bonyolult receptet is vagyis utóbbi időigényesebb volt.Az én elkészítésem a következő kb. 3 főre: így elég megduplázni a teljes adagokat egy jóétkű vagy nagyobb családnak
1.) elkészítem a curry kockát
Hozzávalók:
3 teáskanál (mindig normál tk. és nem púpozott ) curry por
1 tk. piros paprika de ha szereted a csípőset akkor lehet chili vagy Cayenne is
1 tk. fekete bors por de vegyesen lehet fehér is
1 tk. koriander por
1 tk. darált dió
1 tk. fahéj
50 g vaj
1 púpozott evőkanál liszt
fél leveskocka
Elsőnek a fűszereket egy serpenyőben kis lángon pirítsuk össze de csak annyira hogy ha elkezd érződni az illatuk akkor vegyük le, majd tegyük félre.
A vajat olvasszuk meg közepes lángon, és keverjük bele a lisztet. Kavargassuk, amíg teljesen csomómentesen össze nem áll. Közben morzsoljuk bele a húsleveskockát is.
Ekkor vegyük le a vajat a tűzről és utána keverjük bele a fűszereket addig, amíg meg nem keményedik egy nagy masszába.
Végül ha kihűlt tegyük bele kicsi műanyag edényekbe, ezzel kész is a curry masszánk, kockánk.
A kockákat pár napig nyugodtan tárolhatjuk a hűtőben, elég akkor kivenni, ha meg is főzzük. Főzésnél már csak vízzel kell majd felengedni a kész húsos-zöldség keverékkel együtt.
2.) elkészítem a curry-t
Hozzávalók 3 főre
ízlés szerint variálható:
Marha-, csirke-, pulykahús vagy tenger gyümölcse 250-300 g aki húsosabban szereti annak az utóbbi
1 nagyobb szál répa
2 közepes krumpli
1 kisebb alma ízlés szerint
1 kisebb fej (vörös) hagyma de elég a fele is
de mehet bele ízlés szerint egyéb zöldség keverék is, ez a jó a curry-ban is hogy sokféleképp variálható.
só a rizshez
szójaszósz
A húst megmosva felkockázzuk kb 2 cm-es darabokra, majd a hagymát, krumplit is. A répát vékony szeletekre daraboljuk.
Az olajat felmelegítem egy nagyobb edényben, esetleg wokban, majd belerakom a hagymát. Ha már üveges, hozzáadjuk a felkockázott húst.
Ha a hús már kapott egy kis színt (kifehéredett) akkor hozzáadjuk a krumplit, répát és egyéb zöldséget, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Az egészet 15-20 percig közepes hőn készre főzöm. Amikor a víz felforrt, lejjebb veszem a hőt, lángot és leszedem egy kanállal a habot.
Ha minden hozzávaló megpuhult és a víz egy része is elpárolgott, kb. 35-40 perc az elejétől kezdve közepes hőn. Akkor leveszem és belekeverem a szójaszószt ízlés szerint kb egy evőkanálnyit.
Most veszem az elkészített curry masszát és bele keverem azt is. Mehet vissza a tűzhelyre és közepes hőn lassanként hozzá adagolom a vizet úgy 4-5 dl-t. Ezt az állaga adja mivel a japán curry mártásszerű ezért finoman adagoljuk hozzá a vizet. Lehet egy kissé hígabb az elején mert ahogy kihűl még dermedni fog.
Közben megfőzöm a rizst is, ehhez igazán nem kell nagy értelem, de érdemes sózni, nem kell attól félni hogy a többi fűszer majd túl erős ízt ad.
Jó étvágyat!
Az első képen vakúval jobban látszik hogy az enyém kissé pirospaprikásabb :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése